lørdag den 21. maj 2011

U-grib

Den bedste sejladsudsigt herhjemme fåes på www.farvandsvæsenet.dk
Hvis man sejler udenfor de hjemlige farvande kan man få 5 dages computerbaserede estimater med 3 timers interval på vindstyrke (i 10 meters højde) og vindretning. Såkaldte U-grib filer. De kan hentes - frit - efter registrering  - på WWW.GRIB.US
Ordet GRIB står for "Gridded Information in Birnary Form".
De dækker hele kloden, man vælger selv det område man ønsker downloaded. Billedet viser et passende område for Skotlandsfærden. En downloaded fil fylder ca 1MB.
Det er meget let at bladre frem i udsigten- og  let at se forventet vindretning/hastighed. Ved at føre curseren hen på den position man ønsker, får man koordinater, vindhastighed i knob og vindretning i grader i et felt oppe til venstre. Angivelse af vindstyrke i knob er numerisk ca det dobbelte af vindstyrken i m/s. Vindhastigheden i 10 meters højde er noget højere end ved jorden.
GRIB filen her viser med al tydelighed at der i dag - på grund af lavtrykket sydøst for Island i vestskotland er kraftig sydvestenvind  omkring  30 knob = 15 m/s. Ved at klikke  på billedet kan man se det i større format. Lavtrykket længere sydpå vil give blæsevejr i Sydengland i morgen, hvad man kan se ved at klikke sig fremefter - 3 timer af  gangen.
Som alternativ kan man anvende det hollandske program Zygrib. Det har en smukkere grafik og man får temperaturoplysninger, incl. dugpunktstemperatur med på Zybrib.  http://weather.mailasail.com/Franks-Weather/Zygrib-Ftp-Grib-Service

Ingen kommentarer:

Send en kommentar