søndag den 31. juli 2011

Kilmore Quay - overliggerdag, søndag d. 31 juli 2011 - August Bank Holiday week-end

Fra morgenen silende stille sommerregn, men i løbet af dagen opklaring og ud på eftermiddagen sol. De lokale irere søger i stort tal til kysten i denne forlængede week-end her midt i ferietiden. Den nye RNLI redningsbåd holdt åbent hus og jeg benyttede lejligheden til at kigge indenfor. Som the coxswain sagde: "Båden - til 2½ mill. euro - var doneret af "a nice english lady, as her last  will".

På havnen kørte dette pragteksemplar rundt af en traktor - dampdrevet!
Vi er nu i havområdet Fastnet, - det er vejrudsigter for Fastnet man skal søge , når man skal finde den lokale vejrudsigt. Fastnetområdet  er navngivet efter den berømte Fastnet Rock - her billede af Fastnet Rock Lighthouse. Fastnet Rock, som ligger helt ude på sydvestspidsen af Irland er kendt som "The Teardrop of Ireland", the last sight of Ireland for emigrants sailing to America.
Derudover er klippen kendt for "The Fastnet Race", idet klippen bliver brugt som midtpunkt for et af de største klassiske off-shore kapsejladser - fra Cowes omkring Fastnet Rock og tilbage til Plymouth.(608 miles).


lørdag den 30. juli 2011

Kilmore Quay- overliggerdag - lørdag d. 30 juli 2011

Valgte alligevel at blive i den lille fiskerihavn her fremfor videre sejlads til Waterford. Fortsat dejligt stille sommervejr og svag vind, dejligt - men ikke specielt egnet  til den 170 mil lange sejlads til Falmouth.
Det nye mandskab kommer hertil mandag aften, lidt problemer med forbindelserne på grund af at første mandag i august er Bank Holiday d.v.s. en form for helligdag, med bl.a restriktioner i den offentlige transport. Der er meget at se på her i havnen, stadig godt gang i de store fiskekuttere, en del gæstesejlere, de fleste fra Irland, nogle få englændere og en enkelt tysk og en fransk båd.
I havnen svømmer adskillige store velnærede sæler rundt som en slags husdyr.
Som alle steder herovre er lystbådehavnen lukket og indhegnet bag store gitterporte - de  fleste steder får man blot en kode, en nøgle eller et magnetkort, her er det mere avanceret, man oplyser sit mobiltelefonnummer ved ankomsten, så bliver dette nummer indkodet i systemet, og når man på mobilen ringer til et særligt  opgivet nummer åbnes porten automatisk. Opkaldet angiveligt gratis.
Pitoraq har fået besøg af Lady Menai fra Arklow. Besætningen er på vej hjem efter 14 dages ferie i Cork. De kom ind tidligt i morges efter 12 timers - motorsejlads. Problemet ved motorsejlads om natten langs kysten er de talrige lobster pots. De ligger tæt mange steder, to plastikkugler en større og en mindre, forbundet med et reb. Hvis man for motor kommer til at sejle mellem de 2 kugler er det stor risiko for at rebet går i skruen.
I dag har der været øvelse med en helt ny RNLI (Royal National Lifeboat Institution) redningsbåd. Redningsvæsenet herovre er finansieret via fonde og donationer fra private. Mandskabet er frivilligt og ulønnet og i næsten alle havne ligger der  store og meget flot udstyrede redningskibe. Hjælp fra RNLI bådene  er uden udgifter for den nødstedte. På kortet ligger redningsstationerne som perler på en snor, ialt 43 RNLI stationer øen rundt,  alene på sydøstkysten er der 11. Holdningen til "charity" er helt oplagt anderledes end hjemme, hvor vi finder at det er "det offentliges" ansvar at løse og financiere sådanne opgaver.
Den lokale Royal National Lifeboat Institution redningsbåd!

fredag den 29. juli 2011

Arklow - Kilmore Quay, fredag d. 29 juli 2011 - 45 mil

Gasten går i  land for at tage morgentoget til Dublin!
Fugle ved molen ved udsejlningen fra Arklow, "Dirty Arklow" - som byen kaldes andre steder, på grund af mudder og snavs fra flodmundingen. 
God afmærkning - også god at hvile sig på!
Tidligt oppe, Inger afmønstrede i fin stil, og jeg sejlede ud med det samme, tidevandsstrømmen bestemmer sejlplanen. Nåede omkring Camsore Point, det punkt hvor østkysten bøjer om mod sydvest, inden modstrømmen satte ind. Spændende indsejlning til Kilmore Quay, hvor der er mange undersøiske klipper tæt på indsejlningsløbet. Man  skal holde kursen nøjagtig 8 grader fra en afmærkning  en mil udenfor havnen. Ikke helt let i 3 knobs sidestrøm, men det hjælper med 2 mærker på land der skal holdes overét. Kilmore Quay er en fiskerihavn med en lille marina med pontoner. Der er rigtig mange - lokale - turister her, men nu er vi jo efterhånden også midt i feriesæsonen. Her er ganske rart, har overvejet at blive liggende her et par dage, fremfor at sejle til Waterford. Kilmore Quay  ligger stratetisk rigtig for sejlads sydøstpå til Lands End/Falmouth.  På den anden side er Waterford en spændende by, og hvis jeg bliver her skal jeg jo ligge over både lørdag, søndag og mandag - så det bliver Waterford i morgen. Der er august bank holiday på mandag, men det skulle ikke betyde noget for indkøb, de større butikker og supermarkeder har åbent. De nye gaster, Hanne og Flemming påmønstrer først mandag. De flyver til Dublin og toget til Waterford. De er vist indstillet på at tage den lange tur til Falmouth dagen efter de er ankommet. Men hvad siger vinden? Vist ikke så meget! Det er snart længe siden vi har set noget til lavtrykkene fra ATLANTEN!
Kilmore Quay

torsdag den 28. juli 2011

Arklow, overliggerdag, torsdag d. 28 juli 2011.

Skipper samler kræfter til den videre færd sydpå!
Praktisk overliggerdag, Vi har fyldt depoter op i skibet, diesel, øl og vand, turet rundt i the town, som er en ganske fortryllende provinsby, grundlagt af vikingerne i 900 tallet. Byen er som et levn af livet i halvtredserne med masser af små autentiske butikker, levende markedsby - og tilsyneladende helt uden udenlandske turister. Vi føler os som stamgæster på den lokale pub, hvor vi sidder ved eget faste bord i lædersofaen og nyder den sidste Irish Coffee i denne ombæring. I morgen skilles vore veje - Inger tager 9 toget nordpå til Dublin Connolly station, derfra videre med lufthavnsbus 747 til Dublin Airport. Afgang til Edinburgh - og derfra videre lørdag til Billund. Pitoraq drager videre sydpå til Kilmore Quay, hvis tidevand og tidal races omkring Carnsore Point vil tillade det.

onsdag den 27. juli 2011

Dublin - Arklow, onsdag d. 27 juli 2011 - 35 mil

Wicklow - en enkelt franskmand havde lagt sig ved muren - lange liner af hensyn til tidevandet.
Pitoraq ved pontonen i Arklow.
Afgang fra Dublin først kl 11.00. Trods havnepenge 36 euro i Poolbeg så åbnede de først for bad og toiletter kl 10 formiddag- dette er jo Irland som de sagde. Pragtfuldt vejr med dejlig blå himmel og sol hele dagen - men ingen vind, så turen i dag blev gennemført for motor - og selvstyrer. Vi havde planlagt sejlads til Wicklow, men der var ingen rigtige gode muligheder for tillægning, kun en stejl, fedtet tidevandsmur og en spinkel trappe. Vi valgte derfor Arklow 15 mil længere nede af kysten, - i "the sunny south-east", som bardamen kalder denne del af landet. Anløb 17.30 500 meter oppe ad flodmundingen, tæt på gammelt bycentrum, lige nu på rigtig hyggelig pub, hvor der er WiFi. Så nu er vi klar til overliggeri med generel fouragering og optankning.

Brideshead (re)visited! Forbjerg mellem Wicklow og Arklow.

tirsdag den 26. juli 2011

Dublin - overliggerdag, tirsdag d. 26 juli 2011

Lige over for os lå denne russiske panserkrydser - "eventually the russians left".
Sct. Stephens park er et åndehul for The Dubliners!
Sct Stephens park- gartnerne i aktion!
White coffee på Bacherlors walk ved The Liffey!
Trinity College Dublin. Her kunne Inger godt tænke sig at tilbringe et semester.
Jonathan Swift: The best doctors in the world are Doctor Diet, Doctor Quiet and Doctor Merryman!
Udover Trinity College og Sct. Stephens Cathedral hvor Jonathan Swift var dean (Gullivers rejser) har vi set Nationalmuseets samling af  det keltiske guld, og  vikingernes fodaftryk i det tidlige Dublin samt The Book of Kells.
I morgen går sejlturen sydpå, vi regner med at sejle til Wicklow. Sommertogtet er nu halvt gennemført - og vi har passeret the point of no return mht tilbagetog gennem Caledoniankanalen -  hjemturen går definitivt syd om England og op gennem den engelske kanal, Helgoland og Kielerkanlen.

mandag den 25. juli 2011

Howth Yacht Club - Dublin Port, mandag, d. 25 juli 2011 - 6 mil

Efter den meget flotte lystbådehavn i Howth er vi nu nået til Poolbeg Marina nær Dublin Centrum. Her bliver vi et par dage for at se nærmere på den spændende by, der lige nu vrimler med turister af alle nationaliteter.Vi besøgte det historiske Post Office, der var centrum for The Easter Rising i 1916, vi vandrede i James Joyce's fodspor gennem "Old DirtyDublin" og købte "cockles og mussels" af Molly Malone - direkte fra hendes "wheel-barrow". Vi tager vikingerne i morgen og endnu et par pints of Guinness. Vi regner  med at fortsætte et par dages sejlads ned af den irske sydøstkyst for at finde en passende udskibningshavn til rejsen over det Keltiske hav til den engelske sydkyst.

Molly Malone nyder musik og dans.

Bachelor Inn i Dublin
På vej til Dublin!
Aftenstemning fra Howth Yacht Club udenfor Dublin.
Rockabill fyrtårn nord for Dublin
Union Jack er skiftet ud med det irske gæsteflag - midlertidigt!

søndag den 24. juli 2011

Ardglass - Howth, søndag d. 24 juli 2011 - 54 mil.

Næste stop Dublin Centre og The Liffey!
I et helt fantastisk sommervejr tog vi så det sidste hop til det rigtige Irland og ligger nu i Howth som er en af de meget store og eksklusive marinaer lige udenfor Dublin. I morgen tager vi skridtet fuldt ud og sejler helt ind i Dublin centrum, hvor der er pontoner til lystbåde i floden Liffey.
Donglen til nettet virker ikke her, medmindre man roamer til en pris af godt et pund per MB - horribelt. Til gengæld er der gratis Wi-Fi i havnen her. Fish and chips til aften.
Sejladsen i dag har været lang. Begyndte idéelt med nordvestenvind Beaufort 5, men det holdt ikke længe, vinden døde ud og de sidste timer blev ren motorsejlads. Klokken halvelleve sidder vi stadig udenfor i cock-pittet og nyder den stille sommeraften - og de sidste dråber af OBAN whisky til kaffen.
Håber at det gode højtryksvejr glider over til Jer derhjemme.

Portaferry - Ardglass, lørdag d. 23 juli - 5mil

Sol og varme er kommet til Ardglass!
Den gamle fiskerihavnsafdeling i Ardglass - stadig mange fiskerbåde.
Ardglass Marina ved ebbe!
Det fineste sommervejr er nu kommet til Irland med blå himmel, svag vind og også varmegrader som det ellers har skortet på - 20 grader. Vi tog et lille hop med 7 knobs medstrøm ud af The Narrows til en spændende gammel fiskerihavn, Ardglass,  lidt nede af kysten. I sildefiskeriets topperiode i midten af forrige århundrede var det den største fiskeriby på østkysten af Irland.

Lige over for marinaen ligger kirkegården - så det er let at følge med i livets gang i Ardglass!
Sæler boltrer sig ved indsejlningen til Ardglass!

Bangor - Portaferry, fredag d. 22 juli 2011 - 30 mil

Galaksen af Haderslev anløb også Bangor- her vinker vi da vi sejlede ud, på vej til Portaferry.
Bemærk sækkepibeblæseren bagerst!
Musik i gaderne i Portaferry
Portaferry ligger ved indsejlningen til Strangford indlandssøområde, hvilket giver voldsomt tidevand i indsejlningen "The Narrows". Byen er i gammel engelsk stil med mange små forretninger - meget charmerende. Der blev da vi kom holdt en kæmpebyfest The GALA med masser af de lokale udklædt, talrige musikorkestre gik gennem byen til tilskuernes store jubel.

Bangor - Portaferry fredag d. 22 juli-30 mil

Dejlig sejlads for svag nordvesten, sol. Spændende indløb til Portaferry med voldsom medløb i det snævre farvand. Portaferry er en lille hyggelig by, tilfældigvis med byfest da vi anløb. Mylder  af mennesker i de snævre gyder. Desværre helt uden netforbindelse, hverken WiFi eller dongle og pubberne aldeles overfyldt. Dette skrives under frisk sejlads fra Ardglass mod Dublin, halvvind Beaufort styrke 5 og en del sø - men donglen gik på da vi forlod havnen, så nu må der ajourføres sålænge forbindelsen rækker.

lørdag den 23. juli 2011

Afgang Bangor fredag d. 22 juli 2011

Inger på vej til sidste indkøb i Bangor! 
Der bliver tanket diesel før afgangen fra Bangor. Destination Portaferry som ligger 3 mil oppe  i The Narrows, det snævre indløb til Strangford Lough, et stort indsøområde. Strømmen i The narrows er voldsom, 7 mil ved ebbe, 5 mil ved flod.



Desværre ingen post i går- ingen netforbindelse. I dag heller ikke forbindelse per Dongle eller internet i havnen, men vi er gået på den lokale kro her lørdag ften  i Ardglass, hvor vi nu ligger. Får en pint of Guinness - her er godt gang i pubben: Harbour View Ardglass. Desværre er der kludder i nettilgangen, så derfor ikke flere billeder. Vi anløb i går Portaferry og i dag lørdag Ardglass. I morgen planlægger vi sejlads til Howth som er en af de store havne lige udenfor Dublin. Vejret her er helt i top. Håber vi kan samle op med billeddokumentation senere. I Dublin må det da være muligt at komme på en ordentlig netforbindelse. Lige nu begynder musikken i pubben her lørdag aften! Slut for nu.

torsdag den 21. juli 2011

Bangor, Belfast Lough - overliggerdag, torsdag d. 21 juli 2011

Universitetet ligger i den sydlige bydel omgivet af et frit område med Botanisk have.
Storbybesøg med morgentoget til Belfast. 20 minutter. Besøgte City Hall, Victoria Dome med udsigt over hele byen, Harland & Wolff skibsværftet, hvor Titanic blev bygget i 1911, Queens universitetet, Botanic gardens og rundvisning på The Ulster Museum. A full day! Rart at komme tilbage til vores hyggelige ferieby Bangor og slappe af under de hjemlige forhold ombord.

Her ville Inger godt tilbringe et semester - som Senior Student!

Med det tidlige morgentog til Belfast!
På Ulster Museum så vi bl.a. en udstilling om den Spanske Armada´s endeligt i 1588. Det gik jo helt galt -  talrige skibe gik på flugt for den engelske flåde nord om Skotland, hvor de i et forsøg på at gå vest om Irland i et frygteligt stormvejr drev ind på den barske  klippekyst. Der er talrige kostbarheder fra de forliste spanske skibe at finde på vestkysten. Admiralens ordre var at skibene fra nordspidsen af Skotland skulle sejle mod sydvest, indtil de nåede d. 52 breddegrad, derefter mod sydøst til den nåede Finisterre(Costa da morte Finisterre La Coruna.) Sejladsplanlægningen var god nok - men afdriften for stor!

onsdag den 20. juli 2011

Port Ellen på Islay - Bangor, Nordirland, onsdag d. 20 juli 2011 - 70 mil

Pitoraq på plads inderst i marinaen.
Nordirlands største marina.
Bangor set fra søsiden!
Flotte grønne bakker - også i Nordirland!
Inger i fuld sejlerdress og ny redningsvest
Bangor er en stor lystbådehavn der ligger på sydsiden af Belfast Lough, ca 10 km fra Belfast centrum. Der er togforbindelse til bycentrum og vi planlægger en bytur i morgen.
Dagens sejlads var lang, men hurtig på grund af det skub på 3-4.5 knob i snit som tidevandet giver.Vi startede 2 timer før tidevandet vendte og fik derefter 6 timers medstrøm - og nåede netop frem til Bangor før tidevandet vendte igen. Fin sejlads for ren læns, vindstyrke Beaufort 3-4. 

Afgangen fra Port Ellen tidlig morgen kl 6.30 - nødvendig for at undgå kraftig modstrøm på det sidste stykke af den 70 mil lange sejlads.